“LORCA I DALÍ”

El projecte d’uns gegantons lorcats

Per ara i tant encara no està clar si Federico García Lorca va vindre a Tarragona amb en Salvador Dalí, o no. Lorca diu que va vindre “sense dir res a ningú”, i en la entrevista que li va fer el periodista Lluis de Salvador no diu que vagui vindre amb en Dalí. Cipriano Rivas Cherif, el director de teatre que ja havia estrenat obres de Don Ramón del Valle Inclán i la “Yerma” de Lorca, així com “La Dama boba” de Lope de Vega, de la que Lorca n’havia fet la adaptació, va dir als periodistes i al públic que esperaven al poeta, per retre-li un homenatge a la Casa Marshall de Barcelona, que Lorca no vindria per que se’n havia anat amb en Salvador Dalí a Tarragona. Però Lorca no diu, en la entrevista, que vagui vindre acompanyat de ningú. I Salvador Dalí, en la seva darrera entrevista amb l’ historiador Ian Gibson, diu que va vindre amb Lorca a Tarragona l’any 1935, per Santa Tecla.

Fent broma entre amics, amb l’ historiador i periodista Jordi Rovira, varem parlar de la idea de fer uns gegantons que representessin als dos artistes. I com que les idees, si no toquen de peus a terra, no serveixen de gran cosa, vaig fer els prototips dels caps de Lorca i Dalí, per que a partir d’aquets treballs es podessin realitzar els gegantons. Son en blanc i negre per que vaig partir de les fotografies de la època.

No feia gaire temps que es passejaven per Tarragona en festes, unes repliques dels gegants de la ciutat que em semblaven la mar de divertides, tenien un toc d’ingenuïtat que els apropaven a les obres “Naïf”, i sense tindre res a veure em van vindre al cap les delicioses “Nanas” de Niki de Saint Phalle. Eren els gegants de la Associació Gitana de Tarragona, vaig preguntar qui els havia fet, i em van presentar als autors, dos joves de la associació: Miquel Ximenis i Joan Gutiérrez, i vaig dir que si un dia s’arribaven a fer els gegantons, volia que els fessin ells.

Quan vaig tindre que desmuntar el meu taller, ara fa tres anys, Jordi Rovira va accedir a fer-se dipositari dels prototips dels caps dels artistes, i van trobar el seu lloc de repòs a la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, de la que ell n’era el President. Dissabte passat, dins els actes de commemoració del 80 aniversari de la visita/ visites del poeta a Tarragona “LORCATS TGN 80”, es varen obrir les nobles portes de la Arqueològica (RSAT) per inaugurar una exposició dedicada a les publicacions de Jordi Rovira, i a dos dels projectes que per manca de financiació, resten al calaix de baix: “Els gegantons de Lorca i Dalí”, i la “Medalla commemorativa del bimil·lenari d’August”. La afluència de públic tot i que la Arqueològica està situada en un pis principal del carrer Major, va ser constant durant les tres hores que la institució va estar oberta al públic, ara hi tornarà a estar per la “Ruta lorcada”. Amics i enemics, van desfilar per les dependencies, revivint anècdotes i records al voltant d’un personatge tant valent com controvertit com va ser en Jordi Rovira.

Comments

comments

Comments are closed.