UNA TESI DE JORDI ABELLÓ ENS DESVELA GAUDÍUNA TESI DE JORDI ABELLÓ ENS DESVELA GAUDÍUNA TESI DE JORDI ABELLÓ ENS DESVELA GAUDÍUNA TESI DE JORDI ABELLÓ ENS DESVELA GAUDÍ

Sovint les propostes relacionades amb les arts plàstiques resulten ser més properes a l’assaig literari o a la tesi d’investigació, que no pas a les estrictes formulacions estétiques. És el mar de salmoïa on es mou el pensament actual, on es fonen les estructures de les arts diverses. És en aquest llim on germina i creix el darrer treball de Jordi Abelló sobre l’origen i la obra de l’excéls arquitécte Antoni Gaudí. Tots dos autors son de Reus. O no. A mi, personalment, el fet de que l’artista hagui nascut en un lloc u altra, em resulta més aviat intrascendent. Pero no pel que fa al territori, que amb la seva força tel.lurica forja i impúlsa l’esperit. Joan Miró, el mag, sempre va reconeixer la influencia que el Camp de Tarragona, tenía en la seva obra. I Gaudí, també. Altra cosa és la manipulació que s’en pugui fer de tot plegat, per rentabilitzar l’origen i treure’n bons fruits, potser per la mancança d’obres del genial arquitécte, precisament a Reus. (Les cabres pels seus pecats porten els genolls pelats). I és així que s’ha arraconat el Mas de la Calderera de Riudoms, que és  on va neixer, i que encara resta d’empeus, com també encara existeix el Mas Miró, al terme de Mon-Roig, sempre amb la esperança de que algú el desperti del seu malsón.

Ara quan comença l’any, s’acaba la exposició de Jordi Abelló <Gaudí va neixer al Mas de la Calderera de Riudoms>, pero encara podém veure la videoprojecció a la Galeria Anquins de Reus, i si no, sempre ens restarà Internet. Les portes han estat obertes a la investigació. La proposta és viva, punyent i engrescadora. L’autor, arrauxat, ha estirat la catifa i ha fet trontollar tots els mobles de la História de l’Art. És la Nova historia de l’Art, on es demostra que reconeixer les vergonyes, no fa minvar la creació. La imponent presencia de la taula que l’arquitecte tenia al seu taller de la Sagrada Familia, a Barcelona, és el seu territori, el Camp de Tarragona. En la trajectória de Jordi Abelló te el precedent d’un treball anterior a < Des (posicions), vuit propostes a l’entorn de Gaudí>, una exposició col.lectiva de gran interés que varem veure l’any 2002, al Circ Romà de Tarragona. Ara, el que de debó és sorprenent, és quan Abelló asegura que Antoni Gaudí portaba dins seu les formes essencials de la Casa Milà, més coneguda com La Pedrera, a Barcelona. Formes geológiques, properes a les estructures de les cavernes erosionades per la acció del vent i de l’aigua. Formes que recorden les màgiques pedres de La Roca de Mont-Roig. Pero en veient les espectrals imàtges radiografiades de la malaltia de la osteoporosi, que es va apoderar dels ossos de l’arquitecte, s’ensorren les anteriors teories, i la ciencia i l’art s’aproximen i s’imposa la tesi del reflexe del món interior amb un pes excepcional. Mitjançant una acció mimética inconscient l’artista reprodueix fidelment formes que fisicament existeixen al seu interior,el roseguen i li provoquen dolor. Moltes son les mancances ocultes en la História de l’Art. Ens resten l’arrelament al territori i la fé absoluta en el món interior.

NOTA DE PREMSA: Jordi Abelló exposa a la galeria Anquin’s de Reus “Gaudí va néixer al Mas de la Calderera”

Invitació_GAUDI_Anquins

Única convocatòria a la capital del Baix Camp per veure el darrer treball de l’artista reusenc

L’artista de Reus, Jordi Abelló, estrena el proper dia 8 de gener a Reus l’exposició “Gaudí va néixer al Mas de la Calderera de Riudoms” a la galeria Anquin’s (C/ Campoamor, 2). La mostra, que es podrà veure a les 19.30h en una única convocatòria, té poc a veure amb el naixement de l’arquitecte Antoni Gaudí tot i que s’al·ludeix als seus orígens. Basada en documents audiovisuals i breus textos, la videoprojecció és un recorregut pels elements més importants de l’obra gaudiniana, buscant els fonaments que entranya la creació. Jordi Abelló explica que “el recorregut és una metàfora de la creació de l’art: el pensament, l’estudi de la natura, el buscar a dins d’un mateix, la importància de la llum i la devastació de l’home per aconseguir art al servei del poder”. La mostra permet situar-se a l’embrió de la creació i veure com és en aquest punt que s’inicia la creació. Les relacions entre els diferents vídeos han de provocar també noves associacions entre els espectadors.

Els vídeos que s’exposen a Reus són:

1- “La taula de Gaudí” (2005). Recrea la taula de l’arquitecte (una rèplica de l’existent a l’obrador de la Sagrada Família) i els objectes que contenia, i com un nen s’hi acosta i indaga el seu contingut.

2- “D’on ve la Pedrera” (2005). Un audiovisual que demostra que l’art es duu a dins. Gaudí va patir d’osteoporisi i les imatges contemporànies d’aquesta malaltia demostren que la Pedrera de Gaudí ja estava en els seus ossos quan la va dissenyar.

3- “La nova Història de l’Art” (2011). El vídeo vincula art i poder. El seu principal mecenes traficava amb esclaus i explotava treballadors i menors. Gaudí ho sabia i va construir la seva obra malgrat aquest patiment obviant-ne les conseqüències personals. La seva Font de finançament no està exempta de polèmica. És lícit que l’art netegi les consciències? Realment l’art ho justifica tot? L’art mata? Són preguntes que cal tenir present a l’hora d’apropar-se a l’art de Gaudí, segons Jordi Abelló.

4- “Saturn” (2012). Un vídeo que posa al descobert el cervell del genial arquitecte i la imatge que conté. La melancolia és un dels sentiments que provoca la creació i està sota la influència del planeta Saturn.

@abellovilella #gaudíriudoms
http://www.facebook.com/jordi.abellovilella

www.jordiabello.com
#gaudíriudoms

Abelló imagina que el cervell de Gaudí gestava imatges sota la mateixa influència.

5- “Geòmetra” (2012). És un audiovisual inèdit i posa de relleu que fos geòmetra, entès com a sintètic. Jordi Abelló parteix de les làmines d’estudi de la seva època i imagina com buscava la forma a través del moviment concèntric i contrari al moviment de les agulles del rellotge (moviment que, per altra banda, recorda el de l’hèlix del genoma humà).

6- “La llum pinta” (2012). També és una obra realitzada amb expressament per a l’exposició. Gaudí considerava que la llum al Camp de Tarragona tenia una amplitud de 45º i assegurava que era la ideal per veure amb claredat les coses. En aquest audiovisual, Jordi Abelló mostra com pinta aquesta llum sobre les parets de l’entorn.

La producció dels vídeos ha anat a càrrec de La Ferida, mentre que els textossón obra de Màrius Domingo.

Cloenda amb visita al Mas de la Calderera

L’exposició es va estrenar al Centre d’Estudis Riudomencs de Riudoms el passat mes de desembre i el proper 27 de gener, com a cloenda, es farà una visita guiada al Mas de la Calderera amb l’artista Jordi Abelló. La sortida està prevista a les 11.30h a l’Església de Riudoms i té un cost d’un euro per als adults i gratuïta per als infants. L’artista i els assistents realitzaran una recerca col·lectiva d’elements latents al mas riudomenc que evidencien que Gaudí es van inspirar en el seu lloc d’origen. Per a més informació http://cerap.cat/agenda02.php?recordID=130&opcio=04.

Per ampliar detalls, podeu contactar amb Jordi Abelló 616 53 68 20.

@abellovilella #gaudíriudoms
http://www.facebook.com/jordi.abellovilella

Sovint les propostes relacionades amb les arts plàstiques resulten ser més properes a l’assaig literari o a la tesi d’investigació, que no pas a les estrictes formulacions estétiques. És el mar de salmoïa on es mou el pensament actual, on es fonen les estructures de les arts diverses. És en aquest llim on germina i creix el darrer treball de Jordi Abelló sobre l’origen i la obra de l’excéls arquitécte Antoni Gaudí. Tots dos autors son de Reus. O no. A mi, personalment, el fet de que l’artista hagui nascut en un lloc u altra, em resulta més aviat intrascendent. Pero no pel que fa al territori, que amb la seva força tel.lurica forja i impúlsa l’esperit. Joan Miró, el mag, sempre va reconeixer la influencia que el Camp de Tarragona, tenía en la seva obra. I Gaudí, també. Altra cosa és la manipulació que s’en pugui fer de tot plegat, per rentabilitzar l’origen i treure’n bons fruits, potser per la mancança d’obres del genial arquitécte, precisament a Reus. (Les cabres pels seus pecats porten els genolls pelats). I és així que s’ha arraconat el Mas de la Calderera de Riudoms, que és on va neixer, i que encara resta d’empeus, com també encara existeix el Mas Miró, al terme de Mon-Roig, sempre amb la esperança de que algú el desperti del seu malsón.

Ara quan comença l’any, s’acaba la exposició de Jordi Abelló <Gaudí va neixer al Mas de la Calderera de Riudoms>, pero encara podém veure la videoprojecció a la Galeria Anquins de Reus, i si no, sempre ens restarà Internet. Les portes han estat obertes a la investigació. La proposta és viva, punyent i engrescadora. L’autor, arrauxat, ha estirat la catifa i ha fet trontollar tots els mobles de la História de l’Art. És la Nova historia de l’Art, on es demostra que reconeixer les vergonyes, no fa minvar la creació. La imponent presencia de la taula que l’arquitecte tenia al seu taller de la Sagrada Familia, a Barcelona, és el seu territori, el Camp de Tarragona. En la trajectória de Jordi Abelló te el precedent d’un treball anterior a < Des (posicions), vuit propostes a l’entorn de Gaudí>, una exposició col.lectiva de gran interés que varem veure l’any 2002, al Circ Romà de Tarragona. Ara, el que de debó és sorprenent, és quan Abelló asegura que Antoni Gaudí portaba dins seu les formes essencials de la Casa Milà, més coneguda com La Pedrera, a Barcelona. Formes geológiques, properes a les estructures de les cavernes erosionades per la acció del vent i de l’aigua. Formes que recorden les màgiques pedres de La Roca de Mont-Roig. Pero en veient les espectrals imàtges radiografiades de la malaltia de la osteoporosi, que es va apoderar dels ossos de l’arquitecte, s’ensorren les anteriors teories, i la ciencia i l’art s’aproximen i s’imposa la tesi del reflexe del món interior amb un pes excepcional. Mitjançant una acció mimética inconscient l’artista reprodueix fidelment formes que fisicament existeixen al seu interior,el roseguen i li provoquen dolor. Moltes son les mancances ocultes en la História de l’Art. Ens resten l’arrelament al territori i la fé absoluta en el món interior.

NOTA DE PREMSA: Jordi Abelló exposa a la galeria Anquin’s de Reus “Gaudí va néixer al Mas de la Calderera”

Invitació_GAUDI_Anquins

Única convocatòria a la capital del Baix Camp per veure el darrer treball de l’artista reusenc

L’artista de Reus, Jordi Abelló, estrena el proper dia 8 de gener a Reus l’exposició “Gaudí va néixer al Mas de la Calderera de Riudoms” a la galeria Anquin’s (C/ Campoamor, 2). La mostra, que es podrà veure a les 19.30h en una única convocatòria, té poc a veure amb el naixement de l’arquitecte Antoni Gaudí tot i que s’al·ludeix als seus orígens. Basada en documents audiovisuals i breus textos, la videoprojecció és un recorregut pels elements més importants de l’obra gaudiniana, buscant els fonaments que entranya la creació. Jordi Abelló explica que “el recorregut és una metàfora de la creació de l’art: el pensament, l’estudi de la natura, el buscar a dins d’un mateix, la importància de la llum i la devastació de l’home per aconseguir art al servei del poder”. La mostra permet situar-se a l’embrió de la creació i veure com és en aquest punt que s’inicia la creació. Les relacions entre els diferents vídeos han de provocar també noves associacions entre els espectadors.

Els vídeos que s’exposen a Reus són:

1- “La taula de Gaudí” (2005). Recrea la taula de l’arquitecte (una rèplica de l’existent a l’obrador de la Sagrada Família) i els objectes que contenia, i com un nen s’hi acosta i indaga el seu contingut.

2- “D’on ve la Pedrera” (2005). Un audiovisual que demostra que l’art es duu a dins. Gaudí va patir d’osteoporisi i les imatges contemporànies d’aquesta malaltia demostren que la Pedrera de Gaudí ja estava en els seus ossos quan la va dissenyar.

3- “La nova Història de l’Art” (2011). El vídeo vincula art i poder. El seu principal mecenes traficava amb esclaus i explotava treballadors i menors. Gaudí ho sabia i va construir la seva obra malgrat aquest patiment obviant-ne les conseqüències personals. La seva Font de finançament no està exempta de polèmica. És lícit que l’art netegi les consciències? Realment l’art ho justifica tot? L’art mata? Són preguntes que cal tenir present a l’hora d’apropar-se a l’art de Gaudí, segons Jordi Abelló.

4- “Saturn” (2012). Un vídeo que posa al descobert el cervell del genial arquitecte i la imatge que conté. La melancolia és un dels sentiments que provoca la creació i està sota la influència del planeta Saturn.

@abellovilella #gaudíriudoms
http://www.facebook.com/jordi.abellovilella

www.jordiabello.com
#gaudíriudoms

Abelló imagina que el cervell de Gaudí gestava imatges sota la mateixa influència.

5- “Geòmetra” (2012). És un audiovisual inèdit i posa de relleu que fos geòmetra, entès com a sintètic. Jordi Abelló parteix de les làmines d’estudi de la seva època i imagina com buscava la forma a través del moviment concèntric i contrari al moviment de les agulles del rellotge (moviment que, per altra banda, recorda el de l’hèlix del genoma humà).

6- “La llum pinta” (2012). També és una obra realitzada amb expressament per a l’exposició. Gaudí considerava que la llum al Camp de Tarragona tenia una amplitud de 45º i assegurava que era la ideal per veure amb claredat les coses. En aquest audiovisual, Jordi Abelló mostra com pinta aquesta llum sobre les parets de l’entorn.

La producció dels vídeos ha anat a càrrec de La Ferida, mentre que els textossón obra de Màrius Domingo.

Cloenda amb visita al Mas de la Calderera

L’exposició es va estrenar al Centre d’Estudis Riudomencs de Riudoms el passat mes de desembre i el proper 27 de gener, com a cloenda, es farà una visita guiada al Mas de la Calderera amb l’artista Jordi Abelló. La sortida està prevista a les 11.30h a l’Església de Riudoms i té un cost d’un euro per als adults i gratuïta per als infants. L’artista i els assistents realitzaran una recerca col·lectiva d’elements latents al mas riudomenc que evidencien que Gaudí es van inspirar en el seu lloc d’origen. Per a més informació http://cerap.cat/agenda02.php?recordID=130&opcio=04.

Per ampliar detalls, podeu contactar amb Jordi Abelló 616 53 68 20.

@abellovilella #gaudíriudoms
http://www.facebook.com/jordi.abellovilella

Sovint les propostes relacionades amb les arts plàstiques resulten ser més properes a l’assaig literari o a la tesi d’investigació, que no pas a les estrictes formulacions estétiques. És el mar de salmoïa on es mou el pensament actual, on es fonen les estructures de les arts diverses. És en aquest llim on germina i creix el darrer treball de Jordi Abelló sobre l’origen i la obra de l’excéls arquitécte Antoni Gaudí. Tots dos autors son de Reus. O no. A mi, personalment, el fet de que l’artista hagui nascut en un lloc u altra, em resulta més aviat intrascendent. Pero no pel que fa al territori, que amb la seva força tel.lurica forja i impúlsa l’esperit. Joan Miró, el mag, sempre va reconeixer la influencia que el Camp de Tarragona, tenía en la seva obra. I Gaudí, també. Altra cosa és la manipulació que s’en pugui fer de tot plegat, per rentabilitzar l’origen i treure’n bons fruits, potser per la mancança d’obres del genial arquitécte, precisament a Reus. (Les cabres pels seus pecats porten els genolls pelats). I és així que s’ha arraconat el Mas de la Calderera de Riudoms, que és on va neixer, i que encara resta d’empeus, com també encara existeix el Mas Miró, al terme de Mon-Roig, sempre amb la esperança de que algú el desperti del seu malsón.

Ara quan comença l’any, s’acaba la exposició de Jordi Abelló <Gaudí va neixer al Mas de la Calderera de Riudoms>, pero encara podém veure la videoprojecció a la Galeria Anquins de Reus, i si no, sempre ens restarà Internet. Les portes han estat obertes a la investigació. La proposta és viva, punyent i engrescadora. L’autor, arrauxat, ha estirat la catifa i ha fet trontollar tots els mobles de la História de l’Art. És la Nova historia de l’Art, on es demostra que reconeixer les vergonyes, no fa minvar la creació. La imponent presencia de la taula que l’arquitecte tenia al seu taller de la Sagrada Familia, a Barcelona, és el seu territori, el Camp de Tarragona. En la trajectória de Jordi Abelló te el precedent d’un treball anterior a < Des (posicions), vuit propostes a l’entorn de Gaudí>, una exposició col.lectiva de gran interés que varem veure l’any 2002, al Circ Romà de Tarragona. Ara, el que de debó és sorprenent, és quan Abelló asegura que Antoni Gaudí portaba dins seu les formes essencials de la Casa Milà, més coneguda com La Pedrera, a Barcelona. Formes geológiques, properes a les estructures de les cavernes erosionades per la acció del vent i de l’aigua. Formes que recorden les màgiques pedres de La Roca de Mont-Roig. Pero en veient les espectrals imàtges radiografiades de la malaltia de la osteoporosi, que es va apoderar dels ossos de l’arquitecte, s’ensorren les anteriors teories, i la ciencia i l’art s’aproximen i s’imposa la tesi del reflexe del món interior amb un pes excepcional. Mitjançant una acció mimética inconscient l’artista reprodueix fidelment formes que fisicament existeixen al seu interior,el roseguen i li provoquen dolor. Moltes son les mancances ocultes en la História de l’Art. Ens resten l’arrelament al territori i la fé absoluta en el món interior.

NOTA DE PREMSA: Jordi Abelló exposa a la galeria Anquin’s de Reus “Gaudí va néixer al Mas de la Calderera”

Invitació_GAUDI_Anquins

Única convocatòria a la capital del Baix Camp per veure el darrer treball de l’artista reusenc

L’artista de Reus, Jordi Abelló, estrena el proper dia 8 de gener a Reus l’exposició “Gaudí va néixer al Mas de la Calderera de Riudoms” a la galeria Anquin’s (C/ Campoamor, 2). La mostra, que es podrà veure a les 19.30h en una única convocatòria, té poc a veure amb el naixement de l’arquitecte Antoni Gaudí tot i que s’al·ludeix als seus orígens. Basada en documents audiovisuals i breus textos, la videoprojecció és un recorregut pels elements més importants de l’obra gaudiniana, buscant els fonaments que entranya la creació. Jordi Abelló explica que “el recorregut és una metàfora de la creació de l’art: el pensament, l’estudi de la natura, el buscar a dins d’un mateix, la importància de la llum i la devastació de l’home per aconseguir art al servei del poder”. La mostra permet situar-se a l’embrió de la creació i veure com és en aquest punt que s’inicia la creació. Les relacions entre els diferents vídeos han de provocar també noves associacions entre els espectadors.

Els vídeos que s’exposen a Reus són:

1- “La taula de Gaudí” (2005). Recrea la taula de l’arquitecte (una rèplica de l’existent a l’obrador de la Sagrada Família) i els objectes que contenia, i com un nen s’hi acosta i indaga el seu contingut.

2- “D’on ve la Pedrera” (2005). Un audiovisual que demostra que l’art es duu a dins. Gaudí va patir d’osteoporisi i les imatges contemporànies d’aquesta malaltia demostren que la Pedrera de Gaudí ja estava en els seus ossos quan la va dissenyar.

3- “La nova Història de l’Art” (2011). El vídeo vincula art i poder. El seu principal mecenes traficava amb esclaus i explotava treballadors i menors. Gaudí ho sabia i va construir la seva obra malgrat aquest patiment obviant-ne les conseqüències personals. La seva Font de finançament no està exempta de polèmica. És lícit que l’art netegi les consciències? Realment l’art ho justifica tot? L’art mata? Són preguntes que cal tenir present a l’hora d’apropar-se a l’art de Gaudí, segons Jordi Abelló.

4- “Saturn” (2012). Un vídeo que posa al descobert el cervell del genial arquitecte i la imatge que conté. La melancolia és un dels sentiments que provoca la creació i està sota la influència del planeta Saturn.

@abellovilella #gaudíriudoms
http://www.facebook.com/jordi.abellovilella

www.jordiabello.com
#gaudíriudoms

Abelló imagina que el cervell de Gaudí gestava imatges sota la mateixa influència.

5- “Geòmetra” (2012). És un audiovisual inèdit i posa de relleu que fos geòmetra, entès com a sintètic. Jordi Abelló parteix de les làmines d’estudi de la seva època i imagina com buscava la forma a través del moviment concèntric i contrari al moviment de les agulles del rellotge (moviment que, per altra banda, recorda el de l’hèlix del genoma humà).

6- “La llum pinta” (2012). També és una obra realitzada amb expressament per a l’exposició. Gaudí considerava que la llum al Camp de Tarragona tenia una amplitud de 45º i assegurava que era la ideal per veure amb claredat les coses. En aquest audiovisual, Jordi Abelló mostra com pinta aquesta llum sobre les parets de l’entorn.

La producció dels vídeos ha anat a càrrec de La Ferida, mentre que els textossón obra de Màrius Domingo.

Cloenda amb visita al Mas de la Calderera

L’exposició es va estrenar al Centre d’Estudis Riudomencs de Riudoms el passat mes de desembre i el proper 27 de gener, com a cloenda, es farà una visita guiada al Mas de la Calderera amb l’artista Jordi Abelló. La sortida està prevista a les 11.30h a l’Església de Riudoms i té un cost d’un euro per als adults i gratuïta per als infants. L’artista i els assistents realitzaran una recerca col·lectiva d’elements latents al mas riudomenc que evidencien que Gaudí es van inspirar en el seu lloc d’origen. Per a més informació http://cerap.cat/agenda02.php?recordID=130&opcio=04.

Per ampliar detalls, podeu contactar amb Jordi Abelló 616 53 68 20.

@abellovilella #gaudíriudoms
http://www.facebook.com/jordi.abellovilella

Sovint les propostes relacionades amb les arts plàstiques resulten ser més properes a l’assaig literari o a la tesi d’investigació, que no pas a les estrictes formulacions estétiques. És el mar de salmoïa on es mou el pensament actual, on es fonen les estructures de les arts diverses. És en aquest llim on germina i creix el darrer treball de Jordi Abelló sobre l’origen i la obra de l’excéls arquitécte Antoni Gaudí. Tots dos autors son de Reus. O no. A mi, personalment, el fet de que l’artista hagui nascut en un lloc u altra, em resulta més aviat intrascendent. Pero no pel que fa al territori, que amb la seva força tel.lurica forja i impúlsa l’esperit. Joan Miró, el mag, sempre va reconeixer la influencia que el Camp de Tarragona, tenía en la seva obra. I Gaudí, també. Altra cosa és la manipulació que s’en pugui fer de tot plegat, per rentabilitzar l’origen i treure’n bons fruits, potser per la mancança d’obres del genial arquitécte, precisament a Reus. (Les cabres pels seus pecats porten els genolls pelats). I és així que s’ha arraconat el Mas de la Calderera de Riudoms, que és on va neixer, i que encara resta d’empeus, com també encara existeix el Mas Miró, al terme de Mon-Roig, sempre amb la esperança de que algú el desperti del seu malsón.

Ara quan comença l’any, s’acaba la exposició de Jordi Abelló <Gaudí va neixer al Mas de la Calderera de Riudoms>, pero encara podém veure la videoprojecció a la Galeria Anquins de Reus, i si no, sempre ens restarà Internet. Les portes han estat obertes a la investigació. La proposta és viva, punyent i engrescadora. L’autor, arrauxat, ha estirat la catifa i ha fet trontollar tots els mobles de la História de l’Art. És la Nova historia de l’Art, on es demostra que reconeixer les vergonyes, no fa minvar la creació. La imponent presencia de la taula que l’arquitecte tenia al seu taller de la Sagrada Familia, a Barcelona, és el seu territori, el Camp de Tarragona. En la trajectória de Jordi Abelló te el precedent d’un treball anterior a < Des (posicions), vuit propostes a l’entorn de Gaudí>, una exposició col.lectiva de gran interés que varem veure l’any 2002, al Circ Romà de Tarragona. Ara, el que de debó és sorprenent, és quan Abelló asegura que Antoni Gaudí portaba dins seu les formes essencials de la Casa Milà, més coneguda com La Pedrera, a Barcelona. Formes geológiques, properes a les estructures de les cavernes erosionades per la acció del vent i de l’aigua. Formes que recorden les màgiques pedres de La Roca de Mont-Roig. Pero en veient les espectrals imàtges radiografiades de la malaltia de la osteoporosi, que es va apoderar dels ossos de l’arquitecte, s’ensorren les anteriors teories, i la ciencia i l’art s’aproximen i s’imposa la tesi del reflexe del món interior amb un pes excepcional. Mitjançant una acció mimética inconscient l’artista reprodueix fidelment formes que fisicament existeixen al seu interior,el roseguen i li provoquen dolor. Moltes son les mancances ocultes en la História de l’Art. Ens resten l’arrelament al territori i la fé absoluta en el món interior.

NOTA DE PREMSA: Jordi Abelló exposa a la galeria Anquin’s de Reus “Gaudí va néixer al Mas de la Calderera”

Invitació_GAUDI_Anquins

Única convocatòria a la capital del Baix Camp per veure el darrer treball de l’artista reusenc

L’artista de Reus, Jordi Abelló, estrena el proper dia 8 de gener a Reus l’exposició “Gaudí va néixer al Mas de la Calderera de Riudoms” a la galeria Anquin’s (C/ Campoamor, 2). La mostra, que es podrà veure a les 19.30h en una única convocatòria, té poc a veure amb el naixement de l’arquitecte Antoni Gaudí tot i que s’al·ludeix als seus orígens. Basada en documents audiovisuals i breus textos, la videoprojecció és un recorregut pels elements més importants de l’obra gaudiniana, buscant els fonaments que entranya la creació. Jordi Abelló explica que “el recorregut és una metàfora de la creació de l’art: el pensament, l’estudi de la natura, el buscar a dins d’un mateix, la importància de la llum i la devastació de l’home per aconseguir art al servei del poder”. La mostra permet situar-se a l’embrió de la creació i veure com és en aquest punt que s’inicia la creació. Les relacions entre els diferents vídeos han de provocar també noves associacions entre els espectadors.

Els vídeos que s’exposen a Reus són:

1- “La taula de Gaudí” (2005). Recrea la taula de l’arquitecte (una rèplica de l’existent a l’obrador de la Sagrada Família) i els objectes que contenia, i com un nen s’hi acosta i indaga el seu contingut.

2- “D’on ve la Pedrera” (2005). Un audiovisual que demostra que l’art es duu a dins. Gaudí va patir d’osteoporisi i les imatges contemporànies d’aquesta malaltia demostren que la Pedrera de Gaudí ja estava en els seus ossos quan la va dissenyar.

3- “La nova Història de l’Art” (2011). El vídeo vincula art i poder. El seu principal mecenes traficava amb esclaus i explotava treballadors i menors. Gaudí ho sabia i va construir la seva obra malgrat aquest patiment obviant-ne les conseqüències personals. La seva Font de finançament no està exempta de polèmica. És lícit que l’art netegi les consciències? Realment l’art ho justifica tot? L’art mata? Són preguntes que cal tenir present a l’hora d’apropar-se a l’art de Gaudí, segons Jordi Abelló.

4- “Saturn” (2012). Un vídeo que posa al descobert el cervell del genial arquitecte i la imatge que conté. La melancolia és un dels sentiments que provoca la creació i està sota la influència del planeta Saturn.

@abellovilella #gaudíriudoms
http://www.facebook.com/jordi.abellovilella

www.jordiabello.com
#gaudíriudoms

Abelló imagina que el cervell de Gaudí gestava imatges sota la mateixa influència.

5- “Geòmetra” (2012). És un audiovisual inèdit i posa de relleu que fos geòmetra, entès com a sintètic. Jordi Abelló parteix de les làmines d’estudi de la seva època i imagina com buscava la forma a través del moviment concèntric i contrari al moviment de les agulles del rellotge (moviment que, per altra banda, recorda el de l’hèlix del genoma humà).

6- “La llum pinta” (2012). També és una obra realitzada amb expressament per a l’exposició. Gaudí considerava que la llum al Camp de Tarragona tenia una amplitud de 45º i assegurava que era la ideal per veure amb claredat les coses. En aquest audiovisual, Jordi Abelló mostra com pinta aquesta llum sobre les parets de l’entorn.

La producció dels vídeos ha anat a càrrec de La Ferida, mentre que els textossón obra de Màrius Domingo.

Cloenda amb visita al Mas de la Calderera

L’exposició es va estrenar al Centre d’Estudis Riudomencs de Riudoms el passat mes de desembre i el proper 27 de gener, com a cloenda, es farà una visita guiada al Mas de la Calderera amb l’artista Jordi Abelló. La sortida està prevista a les 11.30h a l’Església de Riudoms i té un cost d’un euro per als adults i gratuïta per als infants. L’artista i els assistents realitzaran una recerca col·lectiva d’elements latents al mas riudomenc que evidencien que Gaudí es van inspirar en el seu lloc d’origen. Per a més informació http://cerap.cat/agenda02.php?recordID=130&opcio=04.

Per ampliar detalls, podeu contactar amb Jordi Abelló 616 53 68 20.

@abellovilella #gaudíriudoms
http://www.facebook.com/jordi.abellovilella

Comments

comments

Comments are closed.