EXPERIMENTAL DA VINCI

FRAGMENTACIÓ DEL MITE– El mite, sovint resulta incomprensible a la inteligencia dels humans. Com ja va fer amb altres mites en anteriors projectes. Rosselló (Xema Rosselló) ha fragmentat ” La Gioconda” de Leonardo da vinci per poder apropar-se al seu misteri, potser un dels enigmes més ocults del gran mestre del renaixement italià.

LA BATALLA D’ANGHIARI. – La batalla d’Anghiari, la gran obra perduda de Leonardo, ha estat el revulsiu que ha impulsat Rosselló a la creació de diverses variants a partir dels dibuixos preliminars del mestre, de la cópia de petit format sobre paper de Peter Paul Rubens que conserva el Museu del Louvre a París i de la Távola Doria dels Uffizi de Floréncia, de pintor desconegut i sovint atribuïda a Leonardo

CERCA-TROVA, l’inquietant lema sobre el verd estandart florentí que corona un fresc de Vasari al Palazzo Vecchio de Floréncia, sobreposat al mur on sembla que potser encara es podria trobar l’experimental realitzat per Leonardo, ha portat a l’artista a descobrir, en la còpia de la batalla realitzada per Rubens, un cavall que podría ser un clar precedent del cavall del < Guernika >de Pablo Picasso.

Als erosionats carreus de la muralla romana de Tarragona, Rosselló ha trobat senyals que recorden els dibuixos previs de Leonardo dels grups de genets de la batalla, de la mateixa manera que Leonardo observaba les taques d’humitat de les parets i feia que els seus alumnes les observessin i hi reconeguessin formes suggeridores i difuminades properes a l'”sfumatto”.

Comments

comments

Comments are closed.