El Punt Creació-Destrucció

Destruir i tornar a crear

L’artista Josep Maria Rosselló retalla les seves obres de gran format en una exposició a Tarragona

Josep Maria Rosselló Foto: , AL DAVANT DE L’ÚNICA TELA DE GRAN FORMAT QUE NO ES DESTRUIRÀ JUDIT FERNÀNDEZ.

Destruir per tornar a crear. A cop de tisores, l’artista Josep Maria Rosselló, que té instal·lada una exposició amb teles de gran format al Tinglado 1 del moll de costa de Tarragona, va retallant a trossos, cada dia uns quants, les seves obres. I quan les parets de la sala quedin buides altre cop, seran un grup d’artistes joves els que tornaran a donar vida, a crear, unes altres obres. A l’exposició, Creació-Destrucció. Teoria d’un procés, Rosselló hi presenta sis grans pintures sobre tela. Quatre, de 7,5 x 2,5 metres cadascuna, les va pintar fa trenta anys a Roma, durant la representació teatral de la Pascua popular flamenca, dirigida per Salvador Távora, a partir d’una idea de José Monleón, i interpretada per la companyia La Cuadra de Sevilla i el Ballet Nacional de Madrid. Rosselló va pintar les teles en directe, durant l’espectacle, i amb la poca llum que hi havia sobre l’escenari. Probablement, diu, “el primer cop en el món del teatre” que es pintava un quadre en directe, davant del públic. Com que hi va haver quatre representacions, l’espectacle va generar quatre obres, amb el títol Crist de la resurrecció o Crist Gitano. Posteriorment van ser traslladades al taller que l’artista tenia a Madrid, i després a un magatzem. “Per diverses raons” aquestes teles no es van poder recuperar fins al cap de vint anys i mai no havien estat fotografiades “i la documentació gràfica del projecte era molt precària”, segons l’artista. Ara s’exposen, per darrer cop senceres, a Tarragona. A la mateixa exposició s’hi mostren dues teles monumentals més que va pintar per al projecte L’Art al Carrer, de l’any 1986, a Madrid, en col·laboració amb el crític d’art Santiago Amón.

Però Rosselló s’ha proposat destruir totes les teles, excepte la primera pintada a Roma, que és la que està més ben conservada. Actualment està dipositada al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona, amb altres obres de la seva col·lecció, i quan acabi l’exposició, tornarà al museu.

Les altres no. A tisorada enèrgica, cada dia, des de fa una setmana, Rosselló les va tallant a trossos petits. Més que de destrucció, però, Rosselló parla de “transformació”: “És una metamorfosi, una mutació de la forma; quan estaven enrotllades eren com un llarg cuc, i ara s’han convertit en centenars de papallones”, explica. Les pintures estaven fins ara sense bastidor, i es guardaven enrotllades en tubs: “Són teles de cotó amb una imprimació molt lleugera, que van ser realitzades amb pintura acrílica industrial, i per més que se’n vulgui tenir cura, tard o d’hora estaven condemnades. Ja és un miracle que s’hagin conservat fins ara, tenint en compte les circumstàncies i l’estat en què es trobaven quan es van recuperar”, remarca l’artista. I recorda que van ser fetes “per complir una funció, crear espectacle, no per romandre en el temps”.

Les tres teles del Crist de la resurrecció, un cop retallades, es guardaran en unes urnes, “de manera que no perdin el seu valor de mercat”, i es conservaran a l’Autoritat Portuària de Tarragona. De les dues de L’Art al Carrer, un cop trossejades, Rosselló en triarà alguns retalls per realitzar dos llibres d’artista; la resta, serà per al públic visitant, que podrà emportar-se’ls, sempre que facin petites aportacions econòmiques que serviran per finançar la segona part d’aquest projecte que “s’obre a les properes generacions”. I és que un cop despenjades aquestes peces de les parets del Tinglado 1, un equip d’artistes seleccionats pel centre d’art Teler de Llum tornaran a donar vida als murs blancs que hauran quedat després de la destrucció. Els artistes Foham Fonezs, Aureol Sanz i Miquel Falgàs han volgut dedicar la seva obra a la llibertat d’expressió, després de l’atac terrorista al setmanari parisenc Charlie Hebdo. “És un treball que anirà creixent així que decreixin les obres exposades. És així com es farà palès un encadenat rabiosament vital creació-destrucció -creació”, destaca Rosselló. Al final de l’exposició, només quedarà exposada una sola tela, l’única que s’haurà salvat sencera; la resta dels murs estaran coberts amb l’obra generada pels artistes de nova fornada, i tres urnes atresorant unes obres que, per voluntat de l’artista, hauran mudat de forma.

Escultura de Venus
A l’exposició al Tinglado 1 també s’hi pot veure l’escultura La venus de Saint Phalle, coneguda com la Venus Mediterrània, una obra que Rosselló va realitzar el 2004 en col·laboració amb Rafael Bartolozzi i Josep Royo, que pròximament s’instal·larà al Pòsit de Pescadors.
Font:

Comments

comments

Comments are closed.